Kedvezményezett neve: TOM-FERR Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.
Projekt címe: Élvonalbeli technológia továbbfejlesztése a TOM-FERR Zrt.-nél
Támogatás összege: 287 553 563 Ft
Támogatás mértéke: 40 %
Tényleges befejezés dátuma: 2023. október 2.
Projekt azonosító száma: GINOP_PLUSZ-1.1.2-21-2022-00079

A projekt tartalmának bemutatása:

A TOM-FERR Zrt. acélcső-kereskedelemmel, csőgyártással és autóipari alkatrész gyártással foglalkozik, fémmegmunkáló gyártási tevékenységet folytat az autó- és a haszongépjármű ipar számára. A projekt fejlesztendő tevékenysége a fémmegmunkálás, a tervezett tevékenységek ehhez kapcsolódnak és ezt erősítik.

A projekt keretében az új, élvonalbeli technológiát képviselő fiber lézer technológiával működő csőlézer beszerzése hozzájárul a vállalat azon céljához, hogy a német piacon közvetlenül OEM gyártók beszállítójává váljon azáltal, hogy a berendezéssel új típusú csövek, új alkatrészek előállítására lesz képes. A HSA 300 hidraulikus prés eszköz pedig megnövelt, 300 tonnás nyomóerővel jelentősen növeli majd a gyártás hatékonyságát, mert kifejezetten az autóiparra specializált kialakítása az időhatékonyság, a magas fokú biztonság és a magas szintű precizitás követelményeit is teljesíti, élvonalbeli technológiát képvisel.

A BLM ELACT 63 CNC csőhajlító berendezés összetett és sokrétű cső és csőkomponensek gyártására, minőségi anyagokból kis és a közepes tételekben történő gyártásra alkalmas. Ezen gyártástechnológiai megoldásokkal a vállalkozás be tud kapcsolódni a nagyobb teherbírású részegységek alkatrészeinek gyártásába, mint a vonóhorog szerkezetek, a futómű hátsó hídjainak összekötő acélcsövei, ahol nagyobb átmérőjű és falvastagságú csőalkatrészek gyártására van szükség. A termékpaletta szélesítésével a cég új termékekkel szerezhet további vevőket, új, ígéretes szegmensekben.

A projekt során a meglévő ERP rendszerbe integrálva egy gyártástervező modul beszerzése is megvalósul, mellyel tovább növelhető a termelési folyamatok automatizálása és az IPAR 4.0 elemek használata. Az automatizáció és a technológiai színvonal növelésével párhuzamosan a működési költségek mérséklése is szükséges a versenyképesség érdekében, ezért a vállalat a gyáregységek tetőfelületeire napelemrendszer telepítését valósítja meg.

A fejlesztésekkel párhuzamosan a vállalat 2022-2023 között több iparági nemzetközi vásáron is részt vesz kiállítóként és képviselteti magát a fontos konferenciákon. A szakvásárokon és fórumokon való részvétellel a vállalat tovább növeli a projekt komplexitását és erősíti annak célját, mely szerint a technológiai korszerűsítések és az élvonalbeli technológiák alkalmazásának segítségével stabilizálja helyét az értékláncban és magasabb pozícióra tegyen szert.

 


Kedvezményezett neve: TOM-FERR Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.
Projekt címe: ESG Pilot – tanácsadási Program TOM-FERR Zrt.-nél
Támogatás összege: 14 850 000 Ft
Támogatás mértéke: 100 %
Tényleges befejezés dátuma: 2023. május 31.
Projekt azonosító száma: GINOP-1.1.7-17-BÉT-6-035

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt keretében sor került a vállalat ESG szempontú fejlesztésére a működés ESG szempontú átvilágításával, a vállalat érdekelt feleinek beazonosításával, a lényeges ESG témák meghatározásával, a vállalat első ESG stratégiájának, valamint ESG jelentésének elkészítésével.

Napelemek az Automative csarnok tetején

Napelemek a csőgyár tetején

 


Kedvezményezett neve: TOM-FERR Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.
Projekt címe: A TOM-FERR Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. kapacitásbővítő beruházása
Támogatás összege: 212 546 252 Ft
Támogatás mértéke: 45 %
Tényleges befejezés dátuma: 2019. december 1.
Projekt azonosító száma: GINOP-1.2.1-16-2017-00045

A projekt tartalmának bemutatása:

A megvalósult fejlesztési beruházás három részre tagolható: a gyártási kapacitásokat és adottságokat bővítő gépfejlesztésekre, a korszerű mérési technológia kialakítására, valamint az anyagmozgatási kapacitások bővítésére.

A gyártási kapacitásokat és adottságokat érintő gépfejlesztések során a vállalkozás 1 db 32 mm-es, és 1 db 52 mm-es mérettartományig működő CNC vezérlésű csőhajlító gépet vásárolt a csőhajlítási kapacitások – piaci igények szerinti – bővítéséhez. A társaság eddig nem tudta kiszolgálni a csővégek megmunkálása iránti megrendeléseket, ezért 1 db 30 mm-es kisebb, és 1 db 50 mm-es nagyobb átmérőjű csövek megmunkálására alkalmas csővég-megmunkáló berendezés beszerzését valósította meg a technológiai adottságok fejlesztéséhez. A vállalkozásnak továbbá bővítenie kellett a cső- és a persely alakú acélalkatrészek megmunkálására alkalmas kapacitásait, amelyhez 1 db CNC automata megmunkáló központot vásárolt.

A TOM-FERR Zrt. a csősorják megfelelő kezelése érdekében a korábbi, elavult kapacitását váltotta ki és bővítette 2 db csősorjázó berendezés beszerzésével. A 3D lézer megmunkáló központ használatával pedig nem csak egyenes csövek darabolására, végkiképzésére nyílt lehetőség, hanem egy korábbi műveletben már lehajlított cső méretre vágása mellett, annak palástjára tetszőleges mennyiségű és alakú kivágása is megvalósulhat.

A korszerű mérési technológia kialakításához 1 db 3D koordináta mérőgép került beszerzésre, a telephelyen belüli anyagmozgatási kapacitások bővítéséhez pedig a társaság 2 db bázis és 2 db magas emelésű gyalogkíséretű elektromos targoncát, valamint 1 db dupla és 1 db tripla emelési magasságú, 2 tonna teherbírású homlokvillás elektromos targoncát állított üzembe.

A GINOP-1.2.1-16 számú pályázati kiíráson 212,55 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást elnyert, 472,32 millió forint összköltségvetésű fejlesztés 2018. március 6-án indult és 2019. december 1-én zárul.


Kedvezményezett neve: TOM-FERR Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.
Projekt címe: Gyártáshoz kapcsolódó autóipari IPAR 4.0 fejlesztések a TOM-FERR Zrt-nél
Támogatás összege: 338 527 185 Ft
Támogatás mértéke: 45 %
Tényleges befejezési dátuma: 2019. december 4.
Projekt azonosító száma: GINOP-1.2.8-17-2017-00001
Dokumentumok: Ajánlati felhívás, Szerződés

A projekt tartalmának bemutatása:

A TOM-FERR Zrt. küldetése, hogy az európai autóipari piacon vezető alkatrész beszállítói szerepet töltsön be, ezért elsődleges célja az autóipari üzletág folyamatos kapacitásfejlesztése, termékportfóliójának szélesítése és az alapanyag szállítói kitettség fokozatos csökkentése. Céljai elérése érdekében a vállalat a gyártási folyamatok automatizációjával, IPAR 4.0 megoldások alkalmazásával, valamint egy új, autóipari kalibráltcső-gyártó üzletág létrehozásával biztosítja a fejlődést, javítva ezzel versenyképességét és növekedési potenciálját. A vállalat egy komplex beruházást valósított meg két GINOP pályázat ütemezett összekapcsolásával (IPAR 4.0, Gazella).

Jelen IPAR 4.0 projekt keretében a technológiai gyártósor főegységét telepítették, míg a GINOP-1.2.7-17 pályázat keretében egy 4000 m2-es új üzemcsarnok építése, valamint a gyártási tevékenységhez szükséges technológiai fejlesztést eredményező új eszközök beszerzése valósult meg.

Az IPAR 4.0 fejlesztés során az új autóipari üzletág gyártótevékenységéhez szükséges modern csőmegmunkáló és előállító főegység, valamint egy kapcsolódó darabológép eszközbeszerzésének megvalósítása történt. Az új gyártósor a piacon található legmodernebb technológiával rendelkezik, így magas minőségű, nagyteljesítményű integrált üzem jött létre. A berendezés az “Internet of things” (IOT) és Machine-to-Machine (M2M) megoldásokkal, illetve az új hardverek alkalmazásával az emberi erőforrást minimálisra csökkenti, valamint maximalizálja a kezelők védelmét. A gépsor a következő egységekből tevődik össze: csőmalom, emulziós állomás, hűtőtorony, belső csősorjázó rendszer, hegesztőgenerátor, örvényáram-tesztelő, lemágnesező egység, olajozórendszer, elszívó és szűrő egység. Az előállított kalibrált csövek kör, négyzet vagy téglalap keresztmetszetűek lehetnek, melyeket modern nyomonkövetés kísér.

A projekt keretében beszerzett gépek kapcsolódnak a TOM-FERR Zrt. MES gyártástervezési rendszerébe, közreműködnek a készletoptimalizálásban, PLC vezérlésűek, bekötésre kerültek a korszerű raktármenedzsment rendszerbe, prediktív karbantartásuk ISO rendszer szerint történik, és képesek a megbízók rendszereivel történő kommunikációra.


Kedvezményezett neve: TOM-FERR Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.
Projekt címe: A TOM-FERR Zrt. autóipari beszállítói kapacitásainak bővítése új, tatai gyártócsarnok építésével és termelő eszközök beszerzésével
Támogatás összege: 496 817 171
Támogatás mértéke: 45 %
Tényleges befejezési dátuma: 2019. december 4.
Projekt azonosító száma: GINOP-1.2.7-17-2017-00001
Dokumentumok: Ajánlati felhívás, Szerződés

A projekt tartalmának bemutatása:

A TOM-FERR Zrt. küldetése, hogy az európai autóipari piacon vezető alkatrész beszállítói szerepet töltsön be. A piaci trendeket figyelembe véve, a növekedés fenntartása és az alapanyag szállítói kitettség csökkentése érdekében jelen projekt keretén belül a vállalat egy autóipari csőgyárat hozott létre tatai telephelyén, mellyel a belföldi és az európai piacon is jelentős szereplővé lépett elő.

A projekt célja egy olyan új csőgyártó csarnok létrehozása volt, mellyel a TOM-FERR Zrt. hazánkban egyedüliként autóipari minőségben biztosítja az autóipari kalibrált csöveket, kiiktatva a külföldi szállítóktól vásárolt termékekből származó problémákat. Mivel a gyártási folyamatokba már a csövek előállítását is beemelték, a cég jelentősen képes lesz csökkenteni függőségét a külső tényezőktől, rugalmasabb és hatékonyabb termelést létrehozva ezáltal. Ezen célok elérése érdekében a gyártási tevékenységhez szükséges technológiai fejlesztést eredményező, új eszközök beszerzése mellett egy 4200m2-es új üzemcsarnok építése valósult meg.

A Társaság a termelő eszközök beszerzése keretében 2db 5 tonna és 2db 20 tonna teherbírású, kétfőtartós anyagmozgató híddaru, valamint az acélcsövek előállítását végző gyártósorhoz kapcsolódóan szalaghasító gép és letekercselő motolla, valamint automata csomagolórendszer üzembe állítását, továbbá az új üzletágra vonatkozóan ISO 14001:2015 irányítási-vezetési hitelesítési szabványok bevezetését valósította meg. Az új gyáregység által előállítandó autóipari kalibrált cső és autóipari feldolgozott cső termékek felvevőpiaca elsősorban a belföldi piacot, valamint a szomszédos országok piacait jelenti, maximum 1000 km-es hatósugáron belül, főként Magyarországtól nyugati irányba.

Az új gyáregység által megvalósult kapacitásbővítéssel egyrészt a vállalat saját autóipari feldolgozott cső gyártói üzletága számára biztosítja az alapanyagot, másrészt a gyártott termékek közvetlenül értékesítésre kerülnek autóipari kalibrált csőként az autóipar TIER-1 szintű beszállítói számára. A vevőkör nagysága az autóipari feldolgozott csövek esetében a vállalat meglévő vevői köre alapján egzaktan meghatározható, az 5 éves kalkulált gyártási kapacitások 100%-a vevői keretmegállapodásokkal már jelenleg is lefedett. Emellett a vállalkozás piaci részesedésének megerősítése érdekében a gyártási folyamat részévé kívánta tenni az autóipari feldolgozott csövek alapanyagaként szolgáló kalibrációs cső előállítását is.


Kedvezményezett neve: TOM-FERR Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.
Projekt címe: A Tom-Ferr Zrt. versenyképességének növelése adaptív technológiai innováció révén
Támogatás összege: 29 293 720 Ft
Támogatás mértéke: 50 %
Tényleges befejezés dátuma: 2019. július 31.
Projekt azonosító száma: GINOP-2.1.8-17-2018-02124

A projekt tartalmának bemutatása:

A Széchenyi 2020 program „A KKV-k versenyképességének növelése adaptív technológiai innováció révén” című konstrukciója keretében elnyert támogatás segítségével megvalósult 58,59 millió forint összköltségű projekt során a Társaság versenyképességének növelése érdekében nagy nyomóerejű présgépek beszerzése történt.

A beszerezett 9 tengelyes, teljesen elektronikus, az elektro-hidraulikus gépekhez képest 50% energiamegtakarítással üzemelő, vizuális, grafikus programozással rendelkező ELECT-52 csőhajlító gép maximális csőhajlítási kapacitása 50,8 x 2,0 mm. A gép 3D fájlokat közvetlenül a CAD-ből hív be és a gépprogram azonnal végrehajtja a feladatokat az importált szerszámokkal és/vagy speciális tartozékokkal. Előre kiszámítja a tényleges ciklusidőt, lehetővé téve az előkalkulációk gyors végrehajtását.

A Siemens Simotion D435-2 numerikus vezérlés maximum 64 tengely kezeléséhez nyújt folyamatos mozgásinterpolációt. A hajlított formált alkatrészek magasabb autóipari minőséget képviselnek. Az új, innovatív technológiával a Toyo, Rába, Kirchhoff, Mitsuba számára gyártott termékek a műszerfalmerevítő vázak, lökhárítók, hajlított acélcső vonószerkezetek.


Kedvezményezett neve: TOM-FERR Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.
Projekt címe: Komplex infokommunikációs fejlesztés a Tom-Ferr Zrt.-nél
Támogatás összege: 15 840 672 Ft
Hitel összege: 19 800 840 Ft
Támogatás mértéke: 40 %
Tényleges befejezés dátuma: 2019. december 1.
Projekt azonosító száma: GINOP-3.2.2-8-2-4-16-2017-00230

A projekt tartalmának bemutatása:

A TOM-FERR Zrt. az eddig alkalmazott, korábbi verziójú abas szoftverét nem kívánta tovább használni, abból az adatok teljes mértékben migrálásra kerültek a jelen projekt keretében bevezetett rendszerbe, a korábbi szoftver pedig működőképes módon archiválásra került.

A Társaság mindig is különös figyelmet fordított hardver eszközeinek korszerűségére, ezen belül pedig adatai biztonságára. Ennek megfelelően a projekt keretében beszerzett Dell PowerEdge T430 szervergépet szerverszobájának zárható rackszekrényében helyezte el. A beszerzés célja az új vállalatirányítási rendszer hostolása volt. A szerver szobában minden adott a biztonságos üzemeltetéshez: szünetmentes tápegység, valamint hálózati eszközök is rendelkezésre állnak. Az üzembe helyezett szervertípus különösen megbízható, a Dell következő munkanapi helyszíni szervizt biztosít meghibásodásának esetére. Raid vezérlőjének köszönhetően az adatok egyidejűleg több winchesteren megjelennek, ezen felül pedig a Társaság egy kisebb teljesítményű, kizárólag mentés célra szolgáló, Dell T20 miniszervert is beszerzett, elsődlegesen az adatok biztonságát szem előtt tartva. Az eszközök segítségével a társaság 3-4 heti mentést is képes mostantól tárolni visszamenőlegesen.

Az informatikai projekt keretében megvásárolt 2 darab HP Z440 a beszerzésre került 30 db Cloudpoint S100 Zero Klienst szolgálja ki, teljesítményük ezért különösen fontos. A vékony kliensek a gyártási területen kerültek elhelyezésre, melyek így a visszajelentések, anyaglevétek gyorsítása révén kapcsolódnak a gyártási folyamatokhoz. Az egyes prések, daraboló gépek, hajlító gépek, illetve eszközök mellé kerültek elhelyezésre, így az egyes munkafolyamatok jelentésre kerülnek az abas-ban.

A Zebra Symbol MC2180 készülékek mobil terminálok, melyek az előállított termékekre kerülő vonalkódokat olvassák, releváns információkat jelenítenek meg a készülék kijelzőjén, illetve kommunikálnak az abas rendszerrel. A szintén Zebra gyártmányú ZT410 ipari nyomtatók ezen vonalkódok nyomtatására hivatottak, mindezt különleges papírra, és kivételes sebességgel. A Dell Optiplex 3040 típusú eszközök teljes értékű munkaállomások, Windows 10 operációs rendszerrel, ezeket az eszközöket az irodákban üzemelték be. A HP LaserJet Pro M501dn egy költséghatékony, egyszerű, asztali lézernyomtató, a Társaság ezért is döntött beszerzésük mellett. Az eszközök biztonságos működtetéséhez a vállalkozás rendelkezik a megfelelő hálózati kapacitásokkal, eddigi hálózata is többnyire CAT5E, Gbit-es sebességű volt.

Kedvezményezett neve: TOM-FERR Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.
Projekt címe: A modern termelési kihívásokhoz való alkalmazkodást segítő fejlesztések végrehajtása a Tom-Ferr Zrt-nél
Támogatás összege: 55 425 122 Ft
Támogatás mértéke: 70 %
Tényleges befejezési dátuma: 2021. június 30.
Projekt azonosító száma: GINOP-1.2.8-20-2020-02136

A projekt tartalmának bemutatása:

A Tom-Ferr Zrt. darabolási kapacitása jelenleg és a gazdasági visszaesés után várható igénynövekedést követően sem lett volna elegendő a piaci igények maradéktalan kiszolgálására. A gépipar, a mezőgazdasági gépgyártás és az autóipar területén egyaránt hiányzó kapacitások merültek fel. A fűrész centrum beruházás megvalósítása lehetővé teszi ezen piaci szegmensek teljes körű kiszolgálását, melyek korábban megvalósíthatatlanok lettek volna. A beszerzéssel a vevői igények teljes és gyors kielégítése történhet meg, felhasználásra kész, pontos kivitelű darabolt alkatrészeket készíthetőek.

A beruházás során a MEBAeco 510 DGA-3300 CNC Automata fűrészgép termelésbe állításával a vállalkozás darabolási kapacitása közel 30%-kal nőtt, így a Tom-Ferr Zrt. a beruházással jelentősen növelte piaci részesedését a darabolás területen, ezzel növelve árbevételét és hozzájárulva a munkahelyek megtartásához, illetve új munkahelyek létrehozásához.